اگر پس از ارزیابی شنوایی برای شما سمعک توصیه شود، متخصص شنوایی یا ادیولوژیست برای انتخاب سمعک مناسب به شما کمک خواهد کرد. این روند انتخاب، تجویز سمعک نامیده می شود که با ارزیابی های اولیه شنوایی شروع می شود و با جلسات تنظیم و پیگیری های بعدی به پایان می رسد.
پس از ارزیابی های شنوایی اولیه، ادیولوژیست با انجام مشاوره با شما و کسب اطلاعات بیشتر در مورد شیوه زندگی، انتظارات، ترجیحات شخصی و افکار شما و همچنین تجارب قبلی استفاده از سمعک فرایند انتخاب سمعک مناسب را آغاز خواهد کرد. که این مراحل به اختصار توضیح داده می شود:
ارزیابی های مورد نیاز
نتایج آزمون شنوایی و معاینه گوش
نوع و میزان کم شنوایی بر انتخاب سمعک بسیار تاثیر گذار است. برای مثال برای کم شنوایی های خفیف سمعک کوچکتر و برای درجات بیشتر کم شنوایی سمعک های بزرگتری مناسب می باشد. شکل کم شنوایی نیز مهم است، برای مثال در افرادی با کم شنوایی پرشیب یا افت شنوایی در فرکانس های بالا سمعک های پشت گوشی کوچک با لوله باریک و کانال گوش باز مناسب است. سلامت گوش و پرده صماخ نیز از دیگر فاکتورهای مهم می باشد. به علاوه میزان و نوع کم شنوایی بر انتخاب تعداد کانال مناسب سمعک تاثیرگذار است.
سبک زندگی
زمانی که برای شما سمعک توصیه می شود، مهم است که در مورد شیوه زندگی خود به ادیولوژیست توضیح دهید زیرا ممکن است به تدریج از حضور در محیط ها و موقعیت های خاصی اجتناب ورزید. به عنوان مثال، اگر شما با خانواده و یا دوستان خود با تلفن زیاد صحبت می کنید و یا به خاطر موقعیت شغلی خود از تلفن زیاد استفاده می کنید باید این موارد را به ادیولوژیست خود بگویید. به طور کلی، برای افرادی که در محیط های شنیداری مختلف با نویز پس زمینه متفاوت روبرو هستند سمعک های پیشرفته تر و فراهوشمند انتخاب می شود و برای افرادی که عمدتا در خانه با سر و صدای پس زمینه کمی هستند مدل های معمولی تر توصیه می شود.
ترجیحات شخصی
ترجیحات شخصی شما بر روند انتخاب سمعک تاثیرگذار است. مثلا شما یک سمعک تقریبا نامرئی می خواهید یا برای شما اندازه سمعک مهم نیست و برای مثال ولوم روی سمعک و باتری بزرگتر با طول عمر بیشتر را ترجیح می دهید. برخی نیز ریموت کنترل و لوازم جانبی بی سیم را ترجیح می دهند. این موارد تنها تعداد کمی از ترجیحات شخصی است که ادیولوژیست در کشف این موارد به شما کمک خواهد کرد.
یک سمعک یا دو سمعک
اگر شنوایی شناس استفاده از سمعک دوگوشی را به شما توصیه کرد، وحشت نکنید. خیلی ساده است! سمعک دوگوشی به معنی "شنیدن با دو گوش " همان چیزی که طبیعت از ابتدا به شما ارزانی داشته است! در واقع، شنوایی دوگوشی به دلایل متعددی بهتر از شنیدن با تک گوش است. بسیاری از افرادی که برای اولین بار می خواهند از سمعک استفاده کنند، فکر می کنند که راحت تر با یک سمعک وفق می یابند و یا در هزینه های خود صرفه جویی می کنند، در حالی که دو سمعک واقعا بهتر از یکی است.
انتخاب سمعک و قالب گیری
متخصص شنوایی پس از ارزیابی جامع و دقیق شنوایی و معاینه گوش بر اساس نوع و میزان کم شنوایی، سن، موقعیت اجتماعی، سبک زندگی، ترجیحات و تجارب قبلی و البته بودجه شما، از بین سمعک های متنوع و متعدد سمعک مناسبی را برای شما انتخاب می کند. در اکثر موارد در این مرحله از گوش فرد قالب گرفته می شود و بر اساس قالب گوش سمعک داخل گوشی و یا قالب سمعک پشت گوشی ساخته می شود.
جلسه تنظیم و تحویل سمعک
در این جلسه ادیولوژیست با اتصال سمعک به کامپیوتر، سمعک را بر اساس کم شنوایی شما تنظیم می کند. در پایان این جلسه نحوه نگهداری و استفاده و تعویض باتری سمعک توضیح داده می شود.
عادت پذیری به سمعک
اگر برای اولین بار است که از سمعک استفاده می کنید، چند هفته طول می کشد که به سمعک عادت کنید و حتی ممکن است افرادی که سابقه استفاده از سمعک را نیز دارند دو الی سه هفته زمان ببرد که به صدای جدید عادت کنند. در کل اگر برای اولین بار است که از سمعک استفاده می کنید، دانستن این نکات حائز اهمیت خواهد بود:
هفته های اول استفاده از سمعک، از شنیدن همه صداهایی که از دست داده اید، شگفت زده خواهید شد! مهم این است که نگرش مثبت خود را حفظ کنید تا به تدریج به شرایط جدید عادت کرده و در نهایت از خوب شنیدن لذت ببرید.
جهت دستیابی به عادت پذیری به سمعک، به این نکته ها توجه کنید:
۱. صبور باشید
از دست دادن حس شنوایی یک فرایند تدریجی است که در طی سالیان متمادی رخ می دهد. هنگامی که برای اولین بار از سمعک استفاده می کنید، با حجم زیادی از صداها روبرو خواهید شد و صداهای محیطی ممکن است برایتان بلند به نظر برسند. بنابراین، بایستی به سیستم شنوایی خود فرصت دهید تا خود را با شرایط جدید وفق دهد. در نهایت اصوات محیطی که در ابتدا بلند به نظر می رسیدند در پس زمینه محو خواهند شد.
۲. به تدریج شروع کنید
ممکن است در ابتدا در شنیدن صداهای گفتاری آهسته یا شنیدن در محیط های پر سر و صدا مشکل داشته باشید. مهم این است که ثابت قدم باشید، به تدریج شروع کنید، آهسته و پیوسته. سیستم شنوایی شما به مرور زمان به شرایط جدید تطبیق می یابد و توانایی شنیداری شما در تمام محیط ها بهتر خواهد شد.
۳. تمرین کنید
اگر از دست دادن حس شنوایی در یک دوره زمانی طولانی مدت رخ دهد، عدم وجود صدا ممکن است به بخشی از شیوه زندگی تبدیل شود. بنابراین، با گذشت زمان و تمرین شنیدن در محیط های شنیداری مختلف، اصوات جدید در مغز شما کدگذاری می شوند و در نهایت از خوب شنیدن لذت خواهید برد.