در دنیا افراد زیادی از کم شنوایی رنج می برند اما از هر ۵ نفر یک نفر به فکر اقدام برای حل این مشکل می افتد. کم شنوایی درمان نشده در طول زمان می تواند تاثیرات مخربی روی ازدواج و یا رابطه بین والدین و فرزند بگذارد. برای مثال سوء تفاهم هایی که ناشی از عدم درک گفتار دیگران ایجاد می شود در ادامه راه حل هایی برای ترغیب عزیزانتان مثل همسر و پدر و مادر به استفاده از سمعک ذکر می شود.
درک درست از تاثیرات مخرب کم شنوایی روی عزیزان، شما را برای ترغیب وی در استفاده از سمعک مصمم می کند. تاثیرات روانشناسی بسیار زیاد است. این افراد به مرور گوشه نشین شده و دچار افسردگی خواهند شد.
عصبانبت، سردرگمی، عدم انگیزه و کاهش اعتماد بنفس و خجالت معمولا در این افراد مشاهده می شود . آخرین تحقیقاتی که در دانشگاه جان هاپکینز و موسسه ملی تحقیقات پیری نشان داده است که افرادی که حتی افت شنوایی ملایم نیز دارند دو برابر افراد مبتلا به افت عمیق و۵ برابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آلزایمر قرار دارند.
- گذر از انکار
بیش از دو سوم افراد کم شنوا سمعک را قبول نمی کنند، چرا که معتقدند شنوایی آنها مشکلی ندارد و اشکال در دیگران است که واضح صحبت نمی کنند. بهترین راه حل این مشکل صحبت کردن رو در رو به آرامی و شمردگی است. در این مرحله فرد می فهمد که حتی با وجود روان صحبت کردن شما همچنان مشکل وجود دارد و در این مرحله بیش از پیش آماده پذیرش سمعک خواهد بود.
- اگر عزیز شما از وجود مشکل خود اطلاع دارد ولی برای درمان اقدام نمی کند احتمالا به دلایل زیر است :
1. غرور
طبق تحقیقات ۲۰ درصد افراد کم شنوا در مقابل پیشنهاد دریافت سمعک جمله زیر را می گویند ( حس می کنم با سمعک پیر نشان داده می شوم )(از استفاده سمعک خجالت می کشم)(دوست ندارم دیگران با این دید به من نگاه کنند)
چه باید کرد ؟
به عزیزتان بگویید که استفاده از سمعک ایراد ندارد بلکه عدم شنیدن صحبتهای دیگران باعث خجالت است و حتی ممکن است به مشکلات مغزی از آن تعبیر شود. پس از وی بخواهید که اندازه و سایز سمعک های جدید را با مدل های قبلی یزرگ مقایسه کند.
2. هزینه سمعک
حتی افرادی که توانایی خرید سمعک را دارند از این بهانه برای عدم استفاده از سمعک استفاده می کنند.
چه باید کرد ؟
درباره قیمت سمعک ها به وی توضیح دهید و یادآور شوید که انواع مختلفی از سمعک و به قیمتهای مختلفی وجود دارد . پس اثرات کم شنوایی را بر خود , دیگران و آشنایان برایش بازگو کنید تا تصمیم خود را بگیرد.
3. اطلاعات نادرست
بسیاری از این افراد در جواب می گویند ( من شنیده ام سمعک فایده ای ندارد و به خوبی کار نمی کند )
چه باید کرد ؟
درباره منبع این اطلاعات از وی سوال کنید تا ببینید تا چه حد مورد اطمینان است. سپس پیشنهاد استفاده آزمایشی برای بررسی اثرگذاری سمعک را به وی بدهید.
- اگر تمام این راهها را امتحان کردید و نتیجه نگرفتید پس نیاز به اقدامات جدی تر است اما اول باید شخصیت فرد را مدنظر قرار دهید.
می توانید مخفیانه از وی فیلمی تهیه کنید . در شرایطی که برای شنیدن صحبت اطرافیان تقلا می کند و حتی جواب های نادرست به سوالات می دهد. فیلم را در خلوت به وی نشان دهید تا باعث خجالت او نشوید یا یک جلسه خانوادگی تشکیل دهید و افراد خانواده به استفاده از سمعک و اثرات آن به افراد اصرار کنند.
همچنین میتوانید با مراجعه به مراکز شنوایی سنجی و انجام تست های دقیق شنوایی و حصول اطمینان از میزان کم شنوایی فرد از مشاوره متخصصین شنوایی بهره مند شوید. در کلینیک شنوایی سنجی و تجویز سمعک سما آزمونهای تخصصی شنوایی سنجی انجام میشود و بیمار میتواند مشاوره لازم را در خصوص نوع و میزان کم شنوایی خود، مزایای استفاده از سمعک و مضرات مقاومت در برابر سمعک و استفاده نکردن از سمعک دریافت کند.