اگر پس از ارزیابی شنوایی برای شما سمعک توصیه شود، متخصص شنوایی یا ادیولوژیست برای انتخاب سمعک مناسب به شما کمک خواهد کرد. این روند انتخاب، تجویز سمعک نامیده می شود که با ارزیابی های اولیه شنوایی شروع می شود و با جلسات تنظیم و پیگیری های بعدی به پایان می رسد.
پس از ارزیابی های شنوایی اولیه، ادیولوژیست با انجام مشاوره با شما و کسب اطلاعات بیشتر در مورد شیوه زندگی، انتظارات، ترجیحات شخصی و افکار شما و همچنین تجارب قبلی استفاده از سمعک فرایند انتخاب سمعک مناسب را آغاز خواهد کرد.
مراحل تجویز سمعک
آزمایش شنوایی- جلسه مشاوره سمعک- قالبگیری- تنظیم سمعک
1- آزمایش شنوایی:در این مرحله شنوایی فرد اندازه گیری می شود میزان و نوع کم شنوایی تعیین می گردد و مشخص می شود که فرد در شنیدن چه صداهایی مشکل دارد.
و همچنین آزمایش گفتاری در این مرحله انجام می شود. در این آزمایش میزان تشخیص و درک کلمات ارزیابی می شود. نتایج این دو آزمایش در انتخاب و تجویز سمعک نقش اساسی دارد.
2- جلسه مشاوره سمعک: در این جلسه ادیولوژیست با توجه به افت شنوایی و جنبه های دیگر سمعک مناسب را به شما پیشنهاد می نماید.
این انتخاب معمولاٌ متناسب با وضعیت شنوایی، سلیقه و بودجه، سوابق پزشکی، مشخصات فیزیکی، محدودیت ها،میزان توانایی و مهارت و نوع فعالیت شما می باشد.
قبل از سفارش سمعک باید در مورد مشخصات سمعک پیشنهادی، قیمت آن، دوره ی استفاده آزمایشی از سمعک، آموزشهای لازم، شرایط ضمانت، سرویس و خدمات پس از فروش، اطلاعاتی کسب نمایید. تقریباٌ حدود یک هفته بعد از سفارش، سمعک برای تنظیم (فیتینگ) آماده خواهد شد.
یک سمعک یا دو سمعک؟
برای اکثر افرادی که مشکل شنوایی در هر دو گوش دارند دو سمعک بهتر از یک سمعک کاربرد دارد. از مزایای استفاده از دو سمعک موارد ذیل می باشد:
1. شنیدن استریو یا شنیدن همزمان و متعادل از هر دو گوش
2. جهت یابی بهتر صدا
3. درک بهتر گفتار در محیط های شلوغ
3- قالبگیری: برای تهیه سمعک باید از گوش یک قالب اولیه تهیه گردد. تهیه قالب اولیه به منظور به دست آوردن شکل دقیق مجرا و گوش خارجی می باشد.
قالبگیری بدون درد است برای قالبگیری از خمیر نرمی استفاده می شود که به داخل گوش تزریق شده و بعد از چند دقیقه خمیر سفت می شود و به آسانی از گوش خارج می گردد. این قالب اولیه برای ساخت قالب اصلی و یا سمعک به محل ساخت ارسال می گردد.
4- تنظیم سمعک(فیتینگ): پس از آماده شدن سمعک، مرحله تنظیم (فیتینگ) آغاز می شود. دراین جلسه سمعک بر روی گوش فرد گذاشته شده و تست هایی به عمل می آید تا وضعیت شنوایی فرد با استفاده از سمعک بررسی گردد. درجه بلندی و کیفیت اصوات و ..... در سمعک آنالوگ به وسیله trimmer و در سمعک های دیجیتال با استفاده از کامپیوتر تنظیم می گردد. در این جلسه ادیولوژیست طریقه استفاده دقیق و نگهداری از سمعک را به شما آموزش می دهد. در طول دوره آموزشی، ممکن است نیاز باشد چند جلسه برای رفع مشکلات احتمالی با تنظیمات مجدد به کلینیک مراجعه نمایید.
آموزش استفاده از سمعک
برای اینکه سمعک شما به درستی عمل کند موارد زیر ر ا باید کنترل کنید.
1. باطری را دست در جای خود قرار دهید.
2. باطری ضعیف شده را در داخل سمعک قرار ندهید و درب باطری را به طور کامل ببندید .
3. جرم گوش نوک قالب را هر روز تمیز کنید.
4. فیلتر نوک سمعک را به موقع تعویض نمایید.
5. دفترچه راهنمای استفاده از سمعک را به دقت مطالعه نمایید.
6. سمعک را با یک پارچه نرم و یا کلینیکس تمیز نمایید.
7. مراقب باشید که آب و یا مواد پاک کننده داخل سمعک نرود. سمعک را در آب فرو نبرید.
8. از تماس لوسیون و اسپری و موادی که بعد از اصلاح صورت بکار می رود با سمعک جلوگیری کنید.
9. جرم گوش ممکن است داخل سمعک رفته و باعث خراب شدن قطعات الکترونیکی سمعک گردد که نیازمند تعمیر و هزینه های سنگین خواهد بود. ادیولوژیست به شما طریقه پاک کردن جرم از انتهای سمعک را آموزش خواهد داد.
10. اگر ترشح جرم درگوش شما زیاد است، شاید نیاز باشد که حداقل سالی یکبار برای شستشوی گوش به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
11. طریقه تعویض باطری به شما آموزش داده می شود.
12. هرگز باطری ها را با فشار داخل سمعک جا نیندازید.
13. عمر باطری ها از 5 روز تا 2 هفته می باشد. (البته با توجه به سایز و مدت زمان استفاده و نوع باتری و سمعک)
14. همیشه یک بسته باطری نو به صورت ذخیره داشته باشید. توجه داشته باشید که بعضی از باتری ها یکباره و بعضی دیگر به صورت تدریجی از کار می افتند.
15. باطری های استفاده شده را درمعرض هوای خیلی سرد و یا خیلی گرم قرار ندهید و همچنین از قرار دادن سمعک در مقابل نور مستقیم آفتاب و در اتومبیل یا نزدیک رادیاتور شوفاژ و دیگر نابع گرمایی خودداری کنید.
16. در هنگام استفاده از سشوار، سمعک را از گوش خود بیرون بیاورید.
17. هنگام استحمام و شنا کردن از سمعک استفاده نکنید.
18. سمعک را دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار دهید.
باطری سمعک
معمولا باطری مورد استفاده در سمعک ها از جنس (zinc.air) یا روی هوا می باشند. بر روی این باطری ها برچسب هایی است که با برداشتن آنها باطری فعال می شود. استفاده کننده از باطری سمعک باید دقت کنند که بعد از برداشتن برچسب بر روی باطری یک دقیقه صبر کنند تا باطری به حداکثر فعالیت خود برسد و بعد از آن باطری را داخل سمعک قرار دهد. اگر میخواهید که باطری فعال نشود از برداشتن چسب باطری خودداری کنید.