گوش انسان با شنوایی طبیعی، قادر به کشف طیف وسیعی از صداها از فرکانس های ٢٠ تا ٢٠٠٠٠ هرتز است.اما تست شنوایی در فرکانس های بین ٢٥٠ تا ٨٠٠٠ هرتز که مربوط به صداهای گفتاری هستند ارزیابی می شود. در این عمل کارشناس شنوایی با استفاده از دستگاهی به نام ادیومتر در یک اتاقک ساکت، شنوایی شما را تست می کند. هر گوش به طور جداگانه تست می شود. نتایج حاصله از این تست، با تست حاصل از گوش طبیعی مقایسه می شود.کارشناس شنوایی نتایج بدست آمده از تست را به صورت ادیوگرام ثبت کرده و برای شما تفسیر می کند. ادیوگرام یا نوار گوش، یک راه استاندارد برای نمایش گرافیکی میزان شنوایی فرد محسوب می شود.
کم شنوایی و تاثیر آن بر زندگی افراد
افت شنوایی اثرات متفاوتی بر روی میزان درک ، گفتار ، زبان و عملکرد افراد دارد.و در دارز مدت موجب اظطراب ، افسردگی ،انزوا وتنهایی فرد میگردد.
كم شنوايي مي تواند به دليل آسيب به هر كدام از سه قسمت گوش باشد. اگر كم شنوايي ناشي از وجود مشكلي در گوش خارجي يا مياني باشد، به آن كم شنوايي انتقالي مي گويند و اگر در اثر آسيب به گوش داخلي باشد، كم شنوايي حسي-عصبي ناميده مي شود كه بيشترين نوع كم شنوايي از اين نوع است. در برخي افراد، كم شنوايي تركيبي از هر دو حالت است كه كم شنوايي مختلط ناميده مي شود.
علل احتمالي براي كم شنوايي
گوش خارجي
معمولا ميزان زياد جرم گوش (موم يا واكس) در گوش خارجي يا عفونت و التهابات كانال گوش مي تواند باعث آسيب به گوش خارجي شود. اينگونه اختلالات معمولا به راحتي قابل درمانند. فقط بايد قبل از اينكه باعث كم شنوايي شوند، برطرف گردند.
گوش مياني
پاره شدن پرده گوش، عفونت و اتواسكلروز (سخت شدن و تجمع كلسيم در اطراف استخوان ركابي گوش كه مانع از حركت آن مي شود)، از آسيب هاي وارده به گوش مياني هستند . بسياري از مشكلات گوش خارجي و گوش مياني با دارو يا جراحي به طور موفقيت آميز قابل درمان هستند و اگر هم نباشند با استفاده از سمعك، فرد مي تواند از باقي مانده شنوايي خود به خوبي استفاده كند.
گوش داخلي
اغلب كم شنوايي ها ناشي از آسيب به گوش داخلي است. دلايل اين آسيب ها شامل، افزايش سن، در معرض صداهاي بلند بودن، مصرف برخي داروها، بيماري هاي دوران كودكي، ژنتيك و صدمه و آسيب به سر است. در اين حالات، سلول هاي ظريف مويي در حلزون آسيب ديده و به اين ترتيب سيگنال هاي صدا به مغز منتقل نخواهد شد. در كل،آسيب به گوش داخلي، قابل برگشت نيست ولي با يك سمعك خوب مي توان به ميزان زيادي آن را جبران كرد.
آمادگی قبل از انجام اودیومتری وروش انجام کار
1. تلفن همراه خودرا قبل از ورود به واحد خاموش نمائید.
2. عینک خود را بردارید .
3. از جویدن آدامس پرهیز نمائید.
4. گوشی را مطابق راهنمایی تکنسین بر روی گوش و به طور مناسب قرار دهید.
5. قبل از شروع سنجش دلیل مراجعه خود،سوابق مصرف دارو وبیماریهای قبلی را ذکر نمائید .
6. لازم است گوش شما از نظر وجود جرم بررسی و در صورت نیاز به پزشک متخصص جهت شستشو ارجاع داده شوید و سپس مراجعه نمائید.
7. بدلیل نیاز به سکوت در حین انجام تست سکوت را رعایت فرمائید .
8. به سخنان کارشناس شنوایی سنجی دقیقا گوش دهید
9. روش پاسخ دادن با دکمه و یا اشاره دست را درک نمائید.(در تست شنوایی که در اتاقک آکوستیک انجام میگردد روش پاسخ دادن با دکمه میباشد و در تست تمپانومتری تنها باید ساکت و بی حرکت بمانید )
10. آزمایشات شنوایی سنجی به درخواست پزشک متخصص مغز و اعصاب – گوش وحلق وبینی و.. انجام میگردد.
دو توصیه مهم جهت پیشگیری از ابتلا به کم شنوایی
1. استفاده از محافظ گوش در زمان تماس با صداهای بلند
2. پرهیز از استفاده از گوش پاک کن به منظور پاک کردن
ادیومتری در صنعت در چه مکانی و با چه خصوصیاتی انجام می شود؟
1. استفاده از اتاقک آکوستیک سیار
2. استفاده از یک اتاق کم سروصدا و دارای استانداردهای توصیه شده
واقعیت این است که علی رغم تصور رایج، مکان مورد نظر برای انجام ادیومتری غربالگری حتما الزامی نیست آکوستیک کامل باشد. به همین دلیل OSHA در یکی از استانداردهای اجباری خود با شماره ۱۹۱۰٫۹۵ Appendix D با عنوان Audiometric Test Room ، حداقل شرایط لازم برای انجام ادیومتری غربالگری را بیان کرده است. در این استاندارد ، در اتاق مورد نظر برای انجام ادیومتری غربالگری باید صدای زمینه ای (Background Noise Level ) در هر کدام از فرکانس های ۵۰۰ ،۱۰۰۰ ، ۲۰۰۰ ، ۴۰۰۰ و ۸۰۰۰ هرتز ، از حد خاصی بالاتر نباشد. بر این اساس، کافی است قبل از انجام ادیومتری، اتاق مورد نظر از نظر میزان صدای زمینه ای توسط یک صدا سنج (sound level meter ) در فرکانسهای مورد نظر بررسی شده ودرصورت مطابقت با استاندارد OSHA ، می توان ادیومتری را در آن اتاق انجام داد. البته علاوه بر لزوم مطابقت با استاندارد فوق، مکان مورد نظر برای انجام ادیومتری نباید در مجاورت محل عبور و مرور وسائط نقلیه یا مجاورت با مکان های پرسروصدا باشد و در هرحال شرایط صدای زمینه ای اتاق ثابت باشد. بنابراین اگرچه انجام ادیومتری غربالگری در صنعت در اتاق آکوستیک سیار مناسب تر می باشد ولی در صورت عدم وجود چنین امکاناتی می توان این تست را در اتاقی با شرایط ذکر شده در فوق و البته پس از بررسی مستند با صداسنج انجام داد.
ذکر این نکته ضروری است که استانداردهای ذکر شده توسط OSHA فقط مربوط به مکان مناسب برای انجام ادیومتری غربالگری است در حالیکه استانداردهای مربوط به مکان انجام ادیومتری تشخیصی (Diagnostic Audiometry ) ( مربوط به کلینیک های شنوایی سنجی در بیمارستان ها ومراکز تشخیصی ) سختگیرانه تر بوده و توسط ANSI اعلام شده است.
همچنین باید توجه داشت که اغلب ادیومتری های غربالگری انجام شونده در صنعت از نوعair-conduction بوده و در صورت وجود شنوایی غیرطبیعی حتما باید توسط تستهای شنوایی کامل تر بررسی ومورد تایید قرار گیرند.