بسیاری از بیمارانی که برای درمان مراجعه می کنند، علی رغم داشتن ضعف شنوایی در هر دو گوش، تمایل به استفاده از سمعک تنها برای یک گوش دارند. از دلایل این امر می توان به مسائل اقتصادی، رفع شدن مشکل شنوایی با تقویت یک گوش و غیره اشاره نمود. اکثر افراد تصور می کنند که شنوایی یک گوش، می تواند کار دو گوش را بکند! با این حال نکته بسیار بسیار مهمی وجود دارد و آن هم شنوایی دوگوشی است. شنوایی دو گوشی بدین معنا است که شما حتما بایستی در هر دو گوش شنوایی خوبی داشته باشید.
در حقیقت احساس شنوایی بهتر در یکی از گوش های شما، می تواند اثرات بسیار منفی در زندگی روزمره شما داشته باشد. اگر بخواهیم مثال بزنیم، می توان گفت که شنیدن با یک گوش مانند دیدن با یک چشم است. این حقیقت درست است که ما تنها با یک چشم هم قادر به دیدن هستیم، اما دید یک چشم از لحاظ میدان و دامنه دید به هیچ عنوان مانند دید دوچشمی نخواهد شد. به همین دلیل عینک ها به صورت تک چشمی وجود نداشته و توازن در دید بسیار مهم است.
مهم ترین دلایل ضرورت شنوایی دوگوشی
۱- احساس تعادل شنیداری
هنگامی که صدا به گوش می رسد، در حقیقت این صدا به مغز خواهد رسید. مغز از هر دو گوش شما صدا را در قالب یک سری اطلاعات دریافت می کند. حال فرض کنیم که ما نصف اطلاعات را به خوبی در اختیار مغز قرار دهیم اما نیمه دیگر اطلاعات موجود نباشند! این باعث می شود که شما در زندگی عادی خود احساس آرامش و تعادل نداشته و حالت بیقراری داشته باشید. به همین دلیل در بسیاری از موارد شنوایی شناس به شما توصیه می کند که از سمعک برای هر دو گوش خود استفاده کنید. در این حالت دو سمعک برای شما تجویز خواهد شد.
۲-جهت یابی
جهت یابی، یکی از مزایای شنوایی هر موجودی است که بسیار به هر انسانی کمک می کند. آیا تا به حال دقت کرده اید که هر گاه کسی شما را صدا می زند، شما ناخواسته به همان سو باز می گردید؟ دلیل این امر نیز در مغز شما قرار دارد. در حقیقت هنگامی که مغز اطلاعات را از هر دو گوش گرفته و به مغز می دهد، شما می توانید به صورت کامل جهت صدا را تشخیص دهید. این باعث می شود که در زندگی عادی خود مشکلی از لحاظ تشخیص جهت صدا نداشته باشید. در نتیجه پس از این که کسی شما را صدا کند، ناچار نخواهید شد که به همه جهات نگاهی بیندازید!
۳- آرامش در شنوایی
افرادی که به جای دو سمعک تنها از یک سمعک استفاده می کنند، معمولا می بایست درجه ولوم همان یک سمعک را روی بیش ترین حالت خود قرار دهند تا بتوانند با همان یک سمعک خوب بشنوند به همین دلیل در بسیاری از حالات سمعک ها در این حالت سوت می کشند و شخص اذیت خواهد شد و آرامش او سلب می شود به علاوه این اشخاص می بایست در مکالمه با دیگران دائما همان گوشی که سمعک دارد را به سوی افراد مختلف ببرند. این مسائل باعث عدم آرامش و نارضایتی فرد در طول روز می گردد. علاوه بر آن، در این حالت افراد نیز در مواجهه با فرد احساس ناراحتی می کنند.
۴- تمرکز روی صدای خاص از میان اصوات زمینه
حتما تاکنون شده است که در جمعی باشید و صداهای مختلفی در این جمع وجود داشته باشد. حال در این جمع اگر شما بخواهید روی صدای خاصی تمرکز نمایید، در حالت شنوایی با یک گوش به احتمال زیاد با مشکل مواجه خواهید شد. چرا که مغز تنها زمانی قادر است یک صدای خاص را از میان اصوات مختلف تشخیص دهد که اطلاعات کافی را از هر دو گوش دریافت نماید. به همین دلیل سمعک دوگوشی از این لحاظ نیز توصیه می شود.
۵- شنوایی استریو: کیفیت صدای صاف تر، شفاف تر و طبیعی تر
حتما تاکنون شما نام «استریو» را شنیده اید. در برخی تبلیغات سیستم های پخش صدا، گفته می شود که صدا به صورت استریو است. استریو بدین معنا است که صدا از طریق دو بلندگو پخش می شود. پخش صدا از طریق دو بلندگو باعث می شود که صدا به مراتب صاف تر و طبیعی تر به نظر برسد. در شنوایی نیز همین گونه است. اگر شما صدا را از طریق هر دو گوش خود دریافت نمایید، صدای دریافت شده استریو خواهد بود. در میان انواع سمعک ها، چند نوع سمعک همانند سمعک زیمنس در این زمینه بسیار قوی عمل کرده است.
۶- حل مشکل وزوز گوش به صورت کامل
وزوز گوش عارضه ای است که در بسیاری رخ می دهد. بیش از نیمی از افراد مبتلا به وزوز گوش، پس از استفاده از سمعک گزارش بهبود شنوایی داده اند این در حالی است که شما در صورتی که از تنها یک سمعک استفاده کنید، مشکل وزوز گوش در گوش بدون سمعک همچنان باقی خواهد ماند و شما را آزرده می سازد.
۷- بهترین سمعک ها برای استفاده دوگوشی
امروزه سمعک ها انواع مختلفی دارند. اما در این میان، بهترین سمعک ها نوع وایرلس هستند. در این سمعک ها، هر دو سمعک از طریق بلوتوث با یکدیگر در ارتباط بوده و پردازش صدا را به شکلی حرفه ای انجام می دهد. در همان لحظه صدا به شکلی بسیار بهتر به گوش مخاطب رسیده و درک کاملی از محیط اطراف به کاربر داده خواهد شد.