شما یک بار هزینه زیادی را برای تهیه سمعک متناسب با نیاز و سلیقه خود پرداخت می کنید، بنابراین اگر بتواتید با استفاده از نکات نگهداری سمعک از آن مراقبت کرده و مدت زمان بیشتری از آن استفاده کنید ، برای شما کاملا به صرفه خواهد بود .در این نوشتار قصد داریم نکاتی را بیان نماییم تا با رعایت انها بتوانید از این وسیله شخصی نهایت استفاده را ببرید .
چه کنیم تا عمر سمعک طولانی شود؟
1- سمعکتان را به دیگران قرض ندهید.
2- سمعک را با یک پارچه نرم، تمیز و بدون پرز پاک کنید.
3- مراقب باشید که آب و یا مواد پاک کننده داخل سمعک نرود. سمعک را در آب فرو نبرید.
4- از تماس لوسیون و اسپری و موادی که بعد از اصلاح صورت بکار میرود با سمعک جلوگیری نمائید.
5- گوش را مرتباً از جرم پاک کنید، جرم گوش ممکن است داخل سمعک رفته و باعث خراب شدن قطعات الکترونیکی سمعک گردد که نیازمند تعمیر و صرف هزینه های سنگین خواهد بود. ادیولوژیست به شما طریقه پاک کردن جرم از انتهای سمعک را آموزش خواهد داد.
6- اگر ترشح جرم در گوش شما زیاد است، شاید نیاز باشد که حداقل سالی یک بار برای شستشوی گوش به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
7- هرگز سمعک را در معرض رطوبت، هوای خیلی سرد و یا خیلی گرم قرار ندهید. همچنین از قرار دادن سمعک در مقابل نور مستقیم آفتاب یا نزدیک رادیاتور شوفاژ و دیگر منابع گرمایی خودداری نمائید.
8- هنگام عکسبرداری (رادیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی) و یا درمان با دستگاههایی که دارای هر نوع تشعشع می باشند، سمعک را از گوش خود خارج نمایید.
9- در هنگام استفاده از سشوار، سمعک را از گوش خود بیرون آورید.
10- هنگام استحمام و شنا کردن از سمعک استفاده نکنید.
11- سمعک را دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار دهید.
12- برای افزایش کارآیی سمعک، بهتر است حداقل سالی یکبار آن را برای بررسی و سرویس به محل ساخت تحویل نمایید.
13- اندازه باطریها عبارتند از : 675-13-312-10. برای مشخص شدن سایز باطریها، از کدهای استاندارد برای بسته بندی آنها استفاده می شود. همیشه کدها را بیاد داشته باشید و موقع خرید باتری عینا همان را تهیه کنید.
14- هرگز باطریها را با فشار داخل سمعک نگذارید. اگر باتری سمعک درست جاگذاری شود، درب باتری سمعک براحتی بسته میشود.
15- عمر باطریها از 5 روز تا 3 هفته می باشد (البته با توجه به سایز و مدت زمان استفاده و نوع باطری سمعک)
16- از باطریهای غیر استاندارد مثل باطری ساعت استفاده نکنید.
17- همیشه یک بسته باطری نو به همراه داشته باشید. توجه داشته باشید که باطری سمعک به یکباره از کار می افتد.
18- باطریهای استفاده شده را دور بیندازید و آنها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید و در صورت بلعیده شدن فوراً به پزشک مراجعه نمائید.
19- مراقب باشید که هیچ نوع فشاری به سمعک وارد نشود. سمعک دستگاه ظریفی است و هرگونه فشاری می تواند موجب شکستگی جلد آن شود.
20- برای رفع اشکال سمعک خود حتماً به متخصص مراجعه فرمائید. هر نوع اقدام غیر متخصصانه در تعمیر سمعک می تواند موجب خرابی بیشتر و بالا رفتن هزینه تعمیر برای شما شود.
21- هنگام گذاشتن و یا در آوردن باطری حتماً پشت میز بنشینید، این امر مانع از افتادن سمعک یا باطری از دستتان بر روی زمین می شود.
22- باتری را در جای خشک و دور از نور آفتاب نگهدارید. از گذاشتن آن داخل یخچال خود داری کنید.
هشدار
قطعات داخل سمعک الکترونیکی و بسیار حساس می باشند. هر نوع رفتار نابجا با سمعک و نفوذ هر نوع جرم، چرک، آب و بخار به داخل آن می تواند قطعات سمعک را به سرعت از کار بیندازد. لطفاً مراقب هزینه های احتمالی باشید.
نکات مهم جهت شنیدن مؤثرتر و ارتباط بهتر با دیگران
الف – عادت و سازش سمعک
1- بخاطر داشته باشید کمی طول خواهد کشید تا به سمعک جدید عادت کنید. در روزهای اول استفاده، ممکن است حس کنید چیز اضافه ای روی گوش شما قرار دارد. نگران نباشید. همانطور که به پروتز دندان، عینک یا گردن بند خود عادت کرده اید به سمعک نیز عادت خواهید کرد.
2- تغییر کردن صدای خود بیمار: اولین چیزی که استفاده از سمعک نظر شما را جلب خواهد کرد این است که صدای خودتان را متفاوت می شنوید و فکر می کنید صدای خودتان طبیعی نیست و آنرا از فضای بسته یا بوسیله ضبط صوت یا بلندگو می شنوید.
3- اثر انسداد و گرفتگی صدا: سمعک مجرای گوش شما را مسدود می کند. این احساس موقعی خود را نشان می دهد که موقع صحبت کردن یا جویدن احساس می کنید که صدا داخل مجرای گوش می پیچید و مثل موقعی است که انگشت خود را داخل مجرای گوش کنید و صحبت کنید. برای این مشکل راه حل ساده ای است که مجرای تهویه روی سمعک شما نصب شود و اجازه عبور هوا را بدهد. در برخی موارد سمعک در هنگام وارد شدن در مجرای گوش، هوا را بین خود و پرده گوش متراکم می کند که نصب مجرای تهویه فشاری در حل مشکل مؤثر است. البته هرچه زمان استفاده از سمعکتان بیشتر باشد به این حالت عادت بیشتری خواهید کرد و این مشکل کمتر خود را نشان خواهد داد.
4- صدای باد: وقتی با سمعک در محیط خارج از منزل یا محل کار می روید ممکن است احساس کنید صدای باد یا نسیم محیط را کمی بلند می شنوید. به مرور زمان به این کیفیت عادت می کنید. در ضمن سمعکهای دیجیتال با کیفیت و یا هوشمند مدارات خاص برای حذف صدای باد دارند.
5- سوت زدن سمعک: اگر صدای تقویت شده توسط میکروفون مجدداً دریافت شود، سمعک سوت می زند و به آن فیدبک می گوئیم. اگر سمعک داخل مجرای گوش شل باشد و راه برای نشت صدا وجود داشته باشد با نزدیک کردن هر شی (مثل انگشت، تلفن، موبایل و..) سوت می زند. برای رفع مشکل با ادیولوژیست خود مشورت کنید.
6- طبق برنامه زمانی که در اختیار شما قرار می گیرد شروع به استفاده از سمعک کنید. ادیولوژیست برای عادت کردن و سازش با سمعک یک برنامه زمان بندی را در اختیار شما می گذارد. از این برنامه پیروی کنید و در عادت کردن و استفاده از سمعک عجله نداشته باشید.
این برنامه عمومی میتواند برای همه بزرگسالانی که تازه شروع به استفاده از سمعک کرده اند، کمک کننده باشد: استفاده از سمعک را در محیطی آرام شروع کنید و کم کم در محیطهای پر سر و صدا وارد شوید. هفته اول فقط دو بار در روز و هر بار 2 ساعت از سمعک استفاده کنید. در هفته دوم استفاده خود را به دو بار در روز و هر بار 4 ساعت در روز برسانید. از هفته سوم هر بار 6 ساعت و دو بار در روز از سمعکتان استفاده کنید. با شروع هفته چهارم باید بتوانید در تمام اوقات بیداری از سمعک استفاده کنید. در غیر اینصورت به ادیولوژیست خود مراجعه کنید. طی ماه اول از بکار بردن سمعک در محیطهای خیلی شلوغ مثل جشنها، میهمانیهای شلوغ و هرجایی که سیستمهای اکو در آنها روشن است، خودادری کنید.
7- استفاده از دکمه های سمعک، خاموش و روشن کردن، کم و زیاد کردن، تعویض باتری و... مهارتهایی است که نیاز به کمی حوصله وتجربه دارد. ادیولوژیست همگی را به شما آموزش می دهد و شما کم کم در کاربرد آنها ماهر خواهید شد.
ب- مساعدت دیگران (چند توصیه به اطرافیان کم شنوا)
1- سمعک وسیله ای برای کمک کردن به شنوایی بیمار شما است. مطمئناً کارائی گوش طبیعی را نخواهد داشت. اگر شما در جریان استفاده از سمعک باشید در شرایط سخت شنیداری با تکرار کردن و بلند و واضح صحبت کردن به بیمارتان کمک خواهید کرد .
2- بهتر است رو در روی بیمارتان قرار گیرید و از فواصل دور، از اتاق دیگر یا از پشت سرصحبت نکنید. حالت چهره به چهره ضمن تامین بهترین کیفیت صدای گفتاری، شنیدن کاربر سمعک را بهتر برآورده می کند.
3- در حین صحبت کردن با افراد کم شنوا از آدامس جویدن، سیگار کشیدن، خوردن و آشامیدن خودداری کنید. فرد کم شنوا برای تکمیل درک گفتار خود نیاز به لب خوانی دارد. لذا به او کمک کنید و طوری قرار بگیرید که نور به صورت شما بتابد.
4- با کاربر سمعک شمرده و با صدای طبیعی صحبت کنید. نیازی به بلند صحبت کردن نیست و کلمات را واضح بیان کنید. ولی زیاد آهسته و کند کلمات را ادا نکنید. اگر او صدا را نشنید با جمله بندی دیگری مطلب را بیان نمایید.
5- موضوع بحث را به کاربر سمعک بگوئید و در هنگام مباحثه در جمع به نوبت حرف بزنید و حرف یکدیگر را قطع نکنید و همه با هم صحبت نکنید. اگر تلویزیون روشن است خاموش کنید و اگر درب یا پنجره باز است و صدای مزاحم از بیرون میآید آنها را ببندید. در صورت لزوم همگی با هم به محیط آرامتری بروید.
6- سعی کنید با کاربر سمعک فاصله زیادی نداشته باشید. رعایت نهایتاً 3 متر فاصله برای کاربر سمعک کمک می کند صدا را بهتر دریافت کند.
7- صبور باشید و در عادت کردن بیمارتان با سمعک به او کمک کنید. به او امید بدهید که به کمک سمعک و خدمات تنظیمی سمعک توسط ادیولوژیست ماه به ماه به شنوایی بهتر نزدیک خواهید شد.