تینیتوس یا وزوز یک صدای درونی است که در سر یا گوش احساس میشود. در محیط پیرامون، این صدا وجود ندارد و اکثر مواقع توسط اطرافیان بیمار نیز شنیده نمیشود. یکی از شایعترین نشانههایی است که همراه با کاهش شنوایی و اختلالات مربوط به گوش یا سازوکارهای عملکردی بدن مانند افزایش فشارخون مشاهده میشود. این علامت به صورتهای مختلف بروز کرده و هر بیمار تجربهای خاص از صدا را گزارش میکند. شکلهای مختلفی که توسط افراد بیان میشود شامل اصواتی مانند صدای سوت، جیرجیرک، صدای هیس مانند، صدای باد، زنگ و... است. بیماران معمولا طی جلسات ارزیابی و درمان وزوز اظهار میکنند که با خوردن نوع خاصی از مواد غذایی وزوز گوششان بدتر شده یا برعکس بهبود یافته است. تحقیقات مختلف نشان داده که مصرف برخی مواد غذایی منجر به تشدید علائم وزوز گوش میشود ولی باید توجه داشت که عوامل مربوط برای هر فرد مبتلا با دیگری متفاوت است.
مکملهای غذایی مناسب برای افراد مبتلا به وزوز
ویتامینB: عقیده بر این است که ویتامینهایB، بهویژه 12B و6B و5B اغلب باعث بهبود وزوز گوش میشوند. دریافت 50میلیگرم ویتامین 6B اضافی دو یا سهبار در روز میتواند سبب متعادل شدن مایعهای درون گوش داخلی شود و از وزوز گوش بکاهد. تحقیقات نشان داده درصد بالایی از افراد مبتلا به وزوز گوش دچار کمبود ویتامین 12B هستند. ویتامین 6B در مواد غذایی مانند غلات، موز بیشتر میوهها، سبزیجات، تخممرغ و محصولات لبنی یافت میشود و علاوه بر اینها با تجویز پزشک این ویتامین بهصورت تزریقی نیز دردسترس است. معمولا مخمر، تخممرغ، شیر و محصولات لبنی، ماهی، گوشت مرغ و خروس، بوقلمون و غاز و گوشت بره حاوی مقادیری از ویتامین 12B هستند.
ویتامینA: کمبود این ویتامین میتواند منجر به مشکلات گوش داخلی از قبیل وزوز گوش شود. زیرا این ویتامین برای حفظ غشاهای گوش مهم و ضروری است. روغن ماهی، سبزیجات سبز فیبردار، میوهها مانند پرتقال، زردآلو، طالبی، هویج و سیبزمینی هندی سرشار از ویتامینA هستند.
ویتامینE: این ویتامین اکسیژنرسانی به سلولها را بهبود میبخشد. در مواردی مانند سبزیجات فیبردار، گندم، غلات دانههای روغنی و آجیل یافت میشود.
روی: مطالعات نشانگر آن است که دوزهای بالای سولفات روی موجب کاهش یافتن یا ازبین رفتن وزوز گوش در افراد سالمند میشود. مکملهای روی برای درمان افرادی استفاده میشود که هم مبتلا به تینتیوس (وزوز) هستند و هم کمشنوایی را تجربه میکنند و بیشتر برای افراد سالمند مفید است. مطابق تحقیقات انجام شده در 25درصد افرادی که میزان روی در بدن آنها کم است معمولا تینتیوس مشاهده شده است و این افراد بعد از 3 تا 6ماه استفاده از روی بهبود مییابند، ولی دوز دریافتی نباید از 80 میلیگرم بیشتر باشد و مصرف آن باید تحت کنترل پزشک صورت گیرد.
میتوانید روی را از همه غلات، حبوبات، آجیل، تخممرغ و ماهی به دست آورد.
ویتامینA:2000 واحد در روز
کلیه ویتامینD :100myروزانه
منیزیم: 50myدر روز
روی: روزانه 3my
اسید چرب امگا3: روزانه 3گرم
مواد غذایی مناسب برای افراد مبتلا به وزوز گوش
کنجد سیاه، لوبیای سیاه، صدف خوراکی، جو پرک شده، آبنبات نرم با طعم میوه، سیبزمینیهندی، شاهبلوط، انگور، چغندر، هویج، کنگر، لیمو، زردک و آبتره. مواد غذایی که افراد مبتلا به وزوز گوش باید از خوردن آن اجتناب کنند. غذاهای حساسیتزا و داغ، غذاهای پرادویه یا چرب و نرم، قهوه، چای و نوشیدنیهای دارای کافئین و...
بنابراین:
اگر شما احساس میکنید با خوردن غذاهای خاصی وزوز گوشتان شدیدتر میشود برای حصول اطمینان بیشتر، بهتر است مجددا آن را امتحان کنید. برای این منظور به مدت سه هفته آن غذایی را که گمان میکنید ممکن است باعث بروز مشکل در شما شود از برنامه غذایی خود حذف کرده، سپس ظرف سه هفته بدن را به همان مقدار قبلی وارد برنامه غذایی خود کنید بعد از این، مجددا آنها را حذف و بازهم جایگزین کنید. با انجام این کار اکنون بهخوبی میتوانید بفهمید که آیا نسبت به آن غذای خاص حساسیت دارید یا خیر؟
پیشگیری از وزوز گوش
برای مثال عدم استفاده از گوشپاککن یکی از این روشهاست، چراکه وقتی شما از گوشپاککن استفاده میکنید، گوشپاککن باعث فشرده شدن واکس گوش و فرو رفتن آن میشود که این واکسهای فشرده و فرو رفته در گذر زمان ممکن است باعث وزوز گوش شود. بهعلاوه وزوز گوش با استفاده از گوشی ضد آب و محافظ صدا یا پوشانندههای گوش هنگام کارهای پر سروصدا در مکانهای شلوغ در پیشگیری از ابتلا به وزوز گوش مفید است. حفظ سلامت قلب و عروق هم یکی دیگر از راههای پیشگیری از ابتلا به وزوز گوش است.