تعادل بدن انسان به سه دستگاه بینایی، دستگاه حس عمقی و دستگاه تعادل که در سیستم شنوایی است، بستگی دارد که در حرکتهای مستقیم رو به بالا یا پایین و در حرکتهای جلو و عقب و همچنین در حرکتهای چرخشی این دستگاه دارای گیرنده هایی است که میتواند وضعیت بدن ما را در شرایط خاص تنظیم کند. مهمترین بخش در امر تعادل بدن، دستگاه تعادل است که در گوش داخلی قرار دارد و در صورت بروز هر عارضهای در دستگاه شنوایی ممکن است این بخش دچار مشکل شود. زمانی که دستگاه تعادل دچار مشکل میشود مهمترین علائمی که ما دریافت میکنیم حالت سرگیجه است و سرگیجه به گونهای در فرد ظاهر میشود که فرد احساس میکند خودش در حال چرخش است یا محیط اطراف میچرخد.
متخصصانی که در این زمینه مسئول هستند متخصص گوش و حلق و بینی است که مسئول تشخیص نوع ضایعه و متخصص شنوایی شناس که با انجام آزمونهای شنوایی کمک به تشخیص بهتر این عارضه میکند و این دو تخصص تنها میتوانند در مورد سرگیجه و درگیری سیستم شنوایی و تعادلی اظهار نظر کنند.
سرگیجه علائم متعددی دارد، اما مهمترین آن به دلیل تغییرات جابجایی بلورهای کربنات کلسیم در دستگاه تعادل است و وقتی این گیرندهها دچار مشکل میشود میتوان با چند مانور به راحتی سرگیجه را کاهش داد و تنها با تشخیص اینکه کدام بخش از دستگاه تعادل درگیر شده و کدام قسمت اختلال دارد به واسطه آزمونهای شنوایی شناسی و به سادگی بعد از چند تمرین توانبخشی، بدون نیاز به هیچ دارو یا جراحی، سرگیجه را کاهش داد. یکی از علامتهای شایع بیماری هایی که بیشتر در نزد سالمندان مشاهده میشود سرگیجه است و در بسیاری از بیمارستانها و کلینیکهای شنوایی، شاهد مراجعه بسیاری از افراد سالمند هستیم . سرگیجه غالبا خوش خیم، یکی از مواردی است که معمولا به دلیل شکننده بودن، بلورهای کربنات کلسیم و حرکت آنها از جایگاهشان و قرار گرفتن آنها در جای دیگری از دستگاه تعادل که باعث تحریک گیرندههای آن قسمت میشود و فرد وقتی سرش را تکان میدهد بلافاصله دچار سرگیجه میشود. این موارد تنها با برخی اقدامات توانبخشی در کلینیک های شنوایی سنجی درمان میشود و بسیاری از مراجعین بدون دریافت دارو میتوانند از مشکل سرگیجه رها شوند.