سرگیجه یکی از ناراحتی های نسبتا رایج است که گاه در شرایط خاصی مانند خستگی شدید بروز می کند و با تاری دید و بیحالی همراه است. حملات سرگیجه می تواند به طور ناگهانی و برای چند ثانیه و یا ممکن است بسیار طولانی باشد. اگر شما دارای سرگیجه شدید باشید علائم شما ممکن است ثابت باشد و برای چند روز زندگی عادی شما را دشوار کند.
بیشتر اوقات سرگیجه مسئله ساز و مهم نیست اما در بعضی موارد بسیار مهم و جدی است این بیماری در بین افراد بسیار شایع است و فرد احساس می کند اگر چشمانش را باز نگه دارد و دراز نکشد دنیای اطراف به دور سرش می چرخد و یا گاهی این احساس را دارد که در هوا حرکت می کند.
سرگیجه بیماری است که در افراد مسن بالای 65 سال و کسانی که داروهای ( ضدتشنح، خواب آورها و داروهای آرامبخش ) مصرف می کنند ریسک آسیب بالاتری دارد و اگر درمان نشود خساراتی جبران ناپذیر در اثر سقوط و آسیب های مغزی، زخمی شدن و در کسانی که با ماشین آلات سنگین کار می کنند؛ تصادف در پی خواهد داشت.
سرگیجه
سرگیجه یک احساس است و زمانی که هیچ حرکت واقعی وجود ندارد شما یا محیط اطرافتان در حال حرکت بوده و شما ممکن است احساس کنید که در ( حال نخ ریسی، چرخش، سقوط یا کج شدن ) هستید و هنگامی که شما سرگیجه شدید دارید ممکن است دچار حالت تهوع یا استفراغ شوید شما ممکن است در راه رفتن مشکل داشته و تعادل خود را از دست بدهید.
اگر چه سرگیجه می تواند در هر سنی رخ دهد ولی در میان افراد مسن شایع تر است ترس از سرگیجه درافراد مسن می تواند باعث محدود کردن فعالیت های فیزیکی و اجتماعی آنها شود سرگیجه می تواند به سقوط و صدمات دیگر منجر شود.
شما ممکن است هنگام بلند شدن سریع یا دراز کشیدن احساس سبکی سر داشته باشید که سبکی سر علل زیادی از جمله آلرژی، استفراغ، اسهال، تب، کم آب شدن بدن در اثر بیماری، خونریزی، آریتمی قلبی، اضطراب و استرس، تنفس بسیار عمیق و یا سریع و مصرف تنباکو، الکل یا مواد مخدر و بیماری هایی مانند آنفلوانزا یا سرماخوردگی دارد.
سرگیجه ممکن است با درد قفسه سینه در سمت راست و خستگی همراه باشد اگر چه سرگیجه مکرر می تواند شما را از انجام بسیاری از کارها باز دارد ولی بندرت تهدید کننده حیات است درمان سرگیجه بستگی به علت و نشانه های بیماری دارد اما معمولاً درمان موثر است.
علائم سرگیجه
1. احساس کاذب حرکت یا چرخش( سرگیجه )
2. گیجی و احساس غش کردن
3. از دست دادن تعادل ( عدم تعادل)
4. احساس سنگینی سر و یا شناور بودن
علل سرگیجه
سرگیجه یا ( VERTIGO ) یک تغییر ناگهانی یا موقت در فعالیت قسمت های مربوط به تعادل موجود در گوش داخلی ( سیستم دهلیزی ) یا در قسمت های مربوط به تعادل در مغز است این احساس جنبش و تغییر در سر با نشستن و حرکت کردن بدتر می شود.
گاهی اوقات سرگیجه شدید و باعث تهوع و استفراغ می شود اما سرگیجه معمولا به مدت طولانی دوام نمی آورد و بدن خود را به هر آنچه که باعث سرگیجه شده سازگار می کند.
سرگیجه حمله ای پاروکسیمال خوش خیم ( BPPV ) بلافاصله پس از یک تغییر در موقعیت سر اغلب در هنگام رفتن به رختخواب و یا نشستن در موقع صبح ایجاد می شود. این نوع، شایعترین علت سرگیچه است.
التهاب در گوش داخلی: علائم و نشانه هایی از التهاب در گوش داخلی ( نوریت حاد دهلیزی ) که سرگیجه به صورت ناگهانی شروع و چند روز باقی می ماند و همراه با تهوع و استفراغ و عدم تعادل است.
این علائم گاهی آنقدر شدید است که مجبورهستید در رختخواب بمانید اگر با از دست دادن ناگهانی شنوایی همراه باشد به آن لابیرنتیت ( Labyrinthitis ) گفته می شود. خوشبختانه درگیری عصب دهلیزی به طور خود بخود هم بهبود می یابد ولی درمان زود هنگام و درمان های توانبخشی پزشکی به بهبود سریعتر بیماری کمک می کند.
بیماری منییر ( Menieres disease ): این بیماری سبب تجمع بیش از حد مایع در گوش درونی می شود و حملات ناگهانی سرگیجه شروع و به مدت چند ساعت طول می کشد که با کاهش شنوایی، حالت زنگ در گوش و احساس پری در گوش مبتلا همراه است.
میگرن وستیبولار: میگرن بیشتر یک اختلال سردرد است که در بعضی افراد با Aura ( هاله ) همراه است و در بعضی با سرگیجه همراه است که ممکن است سردرد شدید هم نباشد واین نوع سردرد به نور و صدا حساس است.
نورینوم آکوستیک ( شوانوم دهلیزی ): نورینوم اکوستیک یک رشد غیر سرطانی خوش خیم روی عصب دهلیزی است که از گوش داخلی به مغز متصل می شود. علائمی مانند از دست دادن شنوایی و پیشرونده، وزوز گوش در یک طرف که همرا با سرگیجه و عدم تعادل می باشد.
علل نادر دیگر سرگیجه می تواند یک مشکل عصبی جدی مانند سکته مغزی، خونریزی مغزی و یا بیماری مولتیپل اسکلروزیس باشد چنین مواردی با علائمی مانند دوبینی، لکنت زبان، ضعف یا بیحسی در صورت و عدم تعادل شدید همراه است.
سرگیجه همراه با احساس غش کردن
گاهی سرگیجه همراه با احساس ضعف، تهوع، پوست رنگ پریده، احساس غش بدون از دست دادن هوشیاری همراه است این نوع سرگیجه به علت های کاهش فشار خون وضعیتی، افت شدید فشار خون سیستولی که بعد از نشستن یا ایستادن طولانی، رخ می دهد.
خروج ناکافی خون از قلب که به علت بیماریهای مانند بیماری عضله قلب ( کاردیومیوپاتی ) ، ریتم غیر طبیعی قلب ( آریتمی ) و یا کاهش حجم خون رخ می دهد ممکن است علت این سرگیجه باشد.
علل از دست دادن تعادل
1. مشکلات گوش داخلی سبب ناپایداری در راه رفتن، مخصوصاً در تاریکی می شود.
2. اختلالات حسی نوروپاتی محیطی در افراد مسن ممکن است منجر به عدم تعادل در آنها شود.
3. مشکلات عضلانی، ضعف عضلانی و آرتروز، التهاب مفصل ( آرتریت ) سائیدگی و پارگی مفاصل می تواند سبب عدم کنترل وزن شود
4. اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون و آتاکسی مخچه سبب عدم تعادل می شود.
5. عوارض جانبی داروهایی مانند ضد تشنج ها، خواب آورها و داروهای آرامبخش می تواند منجر به عدم تعادل شود.