امروزه مشکل خارش گوش به اشکال مختلف، توسط بسیاری گزارش می شود. اولین و یکی از مهم ترین نکته هایی که به افراد دچار خارش گوش باید گفت، عدم نگرانی است. لازم نیست که به هیچ عنوان نگران باشید. احتمالا تعجب می کنید اگر بدانید که مشکل خارش گوش موضوعی بسیار شایع بوده و برای شنوایی شما هیچ گونه مشکلی ایجاد نخواهند کرد. چیزی که می تواند برای شما مشکل ساز شود و شنوایی شما را به خطر بیندازد، استفاده از اشیاء است. توجه کنید که شما به هیچ عنوان نبایستی از اشیاء خارجی برای خارش گوش استفاده نمایید. در صورتی که این کار را تاکنون انجام داده اید، از هم اکنون به بعد آن را متوقف سازید. چرا که خاراندن داخل گوش سبب می شود که پوست ظریف داخل گوش شما ملتهب گردد. در نتیجه این امر، خارش گوش شما نه تنها کم نمی شود بلکه افزایش نیز خواهد یافت.
علاوه بر آن استفاده از اشیاء برای خاراندن گوش مشکل دیگری نیز برای شما ایجاد خواهد نمود. مشکل دیگر اینجاست که در اثر این کار ممکن است که شما به صورت جدی به پرده گوش خود آسیب رسانده و سبب پارگی آن گردید. خارش گوش هم چنین می تواند یکی از نشانه های عفونت گوش باشد. با این حال در صورتی که خارش گوش شما مزمن است، به احتمال بسیار زیاد توسط یک درماتیت مزمن کانال گوش ایجاد گردیده است. درماتیت شوره و اگزما می توانند در هر دو گوش تاثیر بگذارند.
خارش گوش گاهی به شدت شدید می شود و فرد را به کلی بی قرار می سازد. گوش اگرچه در مقایسه با یک دست یا یک پا بسیار کوچک است، اما پر از الیاف عصبی است. در نتیجه گوش سهم عادلانه ای از خارش خواهد داشت.
البته گوش خارش دار، می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. شما می بایست ابتدا علل خارش گوش را درک نموده تا بتوانید به درمان خارش مزمن کمک نمایید.
علل خارش گوش
خارش گوش می تواند علل مختلفی داشته باشد. با این حال در این جا سعی می کنیم که علل عمده خارش گوش را برای شما شرح دهیم. برخی از این علل عبارتند از:
۱- پوست خشک
پوست خشک، می تواند علتی برای خارش گوش شما باشد. در حقیقت اگر گوش شما به اندازه کافی موم تولید نکند، پوست گوش شما خشک و خارش دار خواهد شد. موم گوش اثرات روان کننده داشته و نبود آن می تواند منجر به خارش گوش شود.
۲- درماتیت کانال گوش
درماتیت کانال گوش، هنگامی اتفاق می افتد که پوست داخل و اطراف کانال گوش ملتهب گردد. درماتیت کانال گوش، می تواند به علت واکنش آلرژیک بدن شما رخ دهد. مثلا واکنش بدن شما به محصولات زیبایی و یا فلزات گوشواره! نوع دیگر درماتیت اگزماتوئیت است که علل آن ناشناخته می باشد.
۳- اوتیت میانی
عفونت گوش و اوتیت میانی، از مواردی هستند که می توانند سبب درد گوش و خارش آن شوند. این مورد، یک نوع بیماری است که منجر به التهاب گوش خارجی مثلا در شناگران رخ می دهد. در این حالت، کانال گوش خارجی دچار عفونت شده و این عفونت می تواند به قرمزی و تورم بینجامد.
۴- استفاده از وسایل کمک شنوایی
یکی از عواملی که می تواند سبب به دام افتادن آب در گوش گردد، استفاده از انواع سمعک است. هم چنین ممکن است که بدن نسبت به سمعک واکنش آلرژیک نشان دهد. علاوه بر همه این ها، اتصالات سمعک نیز می توانند بر مناطق خاصی از گوش فشار آورده و سبب خارش گوش گردند. هم چنین اگر سمعک مورد استفاده شما شکسته است یا مشکل دارد، می بایست در اسرع وقت برای تعمیر سمعک خود اقدام فرمایید.
۵- پسوریازیس
پسوریازیس یک نوع بیماری پوستی بوده که نسبتا شایع می باشد. در این بیماری یک راش قرمز روی پوست توسعه می یابد. این بیماری می تواند بر روی قطعات بیشتر قابل رویت بدن، رخ داده و البته می تواند داخل گوش نیز ظاهر گردد. در نتیجه شخص احساس خارش در گوش خود احساس خواهد نمود.
نشانه های خارش گوش
همان گونه که گفتیم، در حقیقت خارش گوش احساس تحریک کننده و آزاردهنده ای در نقطه ای از گوش است که شما با خاراندن آن احساس راحتی می کنید. البته توجه کنید که در حقیقت شما در صورت خاراندن آن احساس بدتری خواهید داشت. در مواردی که عفونت علت خارش گوش باشد، خارش گوش همراه با علائمی همچون تب، تورم و ترشح از گوش خواهد بود.
درمان خارش گوش
خارش گوش، معمولا به دلیل اختلال در سلامت پوست گوش رخ خواهد داد. این امر، شامل مشکلات با واکس گوش، آب اضافی در گوش و ذرات خارجی باقی مانده در گوش بوده و درمان نیز به دنبال رفع این موارد خواهد بود. با این حال اگر فکر می کنید که خارش گوش شما در نتیجه نوعی حساسیت است، سعی کنید که از استفاده از هرگونه محصولات محرک حساسیت همانند گوشواره های جدید و محصولات جدید خودداری فرمایید.
شما می بایست قبل از قرار دادن پمادها و قطره برای گوش خود، حتما با پزشک خود مشورت نمایید. توجه داشته باشید که وارد کردن شیء خارجی به گوش، می تواند سبب تحریک التهاب و بدتر شدن مشکلات گوش شما شود. به همین جهت اکیدا توصیه می کنیم که از هر گونه خوددرمانی بپرهیزید مخصوصا اگر پرده گوش شما آسیب دیده است، شما نبایست از هیچ گونه پماد و قطره برای گوش خود استفاده نمایید. مگر این که پزشک شما آن را نسخه کرده باشد.
از جمله مواردی که ممکن است پزشک برای شما توصیه و یا تجویز کند، عبارتند از:
1. پماد آنتی بیوتیک
2. روغن بچه برای نرم کردن پوست
3. پماد استروئید موضعی به جهت تسکین التهاب پوست. مانند کرم هیدروکورتیزون یک درصد یا کرم بتامتازون ۰٫۱ درصد
4. محلول رقیق شده از الکل، پراکسید هیدروژن و یا اسید استیک
5. محلول رقیق شده از الکل، اسید استیک، یا پراکسید هیدروژن
6. در بعضی موارد، همانند زمانی که خارش گوش هماره با تب و یا تخلیه شدن خون یا چرک از گوش می باشد، ممکن است پزشک شما، آنتی بیوتیکی برای از بین بردن عفونت نیز تجویز نماید.
پیش گیری و جلوگیری از خارش گوش
شما با رعایت نکاتی ساده، می توانید از سوزش و خارش گوش به سادگی پیشگیری نمایید. برای این منظور شما بایستی از تمیز کردن گوش خود با اشیاء مختلف از جمله توپ های پنبه، سواب پنبه، سنجاق سر یا کلیپ کاغذ جدا خودداری نمایید. هم چنین سعی کنید که از جواهرات ضد آلرژی برای جلوگیری از واکنش نشان دادن بدن نسبت به جواهرات استفاده کنید.
اگر شما از جمله افرادی هستید که به صورت مکرر شنا می کنند، سعی کنید که حتما راه حلی برای خشک نمودن آب اضافی در کانال گوش خود بیابید. هم چنین از استفاده از شامپو، اسپری مو، حمام حباب، دوش ژل و … طوری که به داخل گوش راه یابد، جدا اجتناب فرمایید.
در آخر این نکته بسیار مهم را از یاد نبرید که پوست داخل گوش شما ظریف بوده و به سادگی تحریک می گردد. به همین جهت هیچ گاه هر شیء سختی را در داخل گوش خود فرو نبرید.